[DK] Bestyrelsen rundt

Dooni Dooni Danmarks bestyrelse blev for nyligt udvidet med to nye medlemmer. Det første, nye medlem, vi skal stifte bekendskab med, er Olga Vædele fra Sorø.

Olga er 20 år gammel og arbejder pt i en vuggestue, hvori hun nyder at være. Foruden sit arbejde som pædagogmedhjælper finder Olga glæde ved håndarbejde, løbeture og at læse gode bøger.

Til trods for hendes korte tid i bestyrelsen, siger hun: “Noget af det jeg virkelig synes er fedt ved Dooni Dooni, er det store fokus på bæredygtighed i arbejdet; at det der gøres og skabes i Mali skal kunne holde og forsat gøre gavn for
mennesker – også når Dooni Dooni ‘trækker sig ud’.” Som eksempel nævner hun, at hun begejstres, når man ikke blot bygger en skole og tager afsted igen, men i stedet sikrer sig, at der faktisk er undervisere og alt det nødvendige til at drifte den fremadrettet. Dooni Doonis arbejde for bedret uddannelse og fredelig sameksistens i Mali er også to ting, der tiltrækker Olga til organisationens arbejde.

Slutteligt nævner hun værdien i at lægge sine kræfter i andet end sig selv, som en motivator til bestyrelsesarbejdet: “Så synes jeg også, at det er dejligt og vigtigt at gøre noget, der handler om at give til andre end mig selv, at flytte fokus væk fra mig og forhåbentlig være med til at gøre en forskel for mennesker, der har mindre, end jeg selv har.”

Byd hende hjerteligt velkommen!

[DK] Bestyrelsen rundt

Dooni Dooni Danmarks yngste bestyrelsesmedlem hedder Hannah; selv siger hun, at hun ”tit glemmer hvor gammel jeg er, men er vist oppe på 19 somre lige pt.” Pt afslutter Hannah også tredje år på Herning Gymnasium, og glæder sig til at kunne spille endnu mere musik, skrive, læse, male og fotografere, når hun inden længe får hue på.

Hannah har siddet med om bordet siden 2016, og har været involveret i arbejdet endnu før det. Selv beskriver hun arbejdet som både lærerigt og udfordrende, men mest af alt givende: ”Det er SÅ herligt at være en del af noget tværkulturelt, der hjælper mig med at se lidt længere end til min næsetip, som mit udsyn så ofte begrænses til.”

Hannahs rolle i Dooni Dooni består hovedsagligt i PR. For hende er det nemlig en værdi at kunne kommunikere til folk, hvad organisationen står for – både til dem som allerede har kendskab til projekterne i Mali, men i lige så høj grad til unge såvel som gamle, der endnu ikke har stiftet bekendtskab med muligheden for at ’hjælpe os med at hjælpe andre’.

_____

Hjælp os med at hjælpe andre:

(NO) Vipps: 15876
(DK) Mobilepay: 65811

Dooni-Dooni: Frivillighed, bæredygtighed og lokal forankring.

[DK] Bestyrelsen rundt

Nu skal vi møde Ida på 19 år. Hun er det seneste skud på stammen og blev valgt ind i Dooni Doonis bestyrelse sidste år. Pt afslutter hun gymnasiet i Herning og bor hos sine forældre i Tjørring.

Gennem flere år har hun fulgt med og beundret det arbejde Dooni Dooni gør i Mali med hjælp fra de frivillige i Norge og Danmark. ’Sagte men sikkert’ som Dooni Dooni betyder, er en af de ting, hun finder mest fascinerende ved organisationen. Det, at arbejdet foregår på de lokales præmisser; ikke en ’over-night’ forandring, men snarere en langsom transmission til det bedre.

Det indgående kendskab til de mennesker, der hjælpes, og det, at man uafværgeligt følger deres råd til fremgangsmåde, nævner hun som en stor force: ”I Dooni Dooni er der ikke en snobbet ’hvid’ tilgang til at gøre en forskel; med det mener jeg, at formanden Thores mange besøg dernede og mangeårig etablering af kontakter i de områder, som vi arbejder i, er med til at klargøre, hvad de egentlige behov er, frem for at sende en masse penge afsted, hvor man ikke ville vide, om de havde en reel, varig virkning.”

Dooni Doonis arbejde spænder bredt: Traditionelle skolebyggerier, som mobiliserer skolegang, de to Euroshops, som de lokale selv driver og øjet for, at også de handicappede skal have deres plads i det maliske samfund. Alt i alt bidrager den store alsidighed til, at det er spændende at være med – især i en position som Idas, hvor kommunikationen af Dooni Doonis arbejde er et af hendes ansvarsområder.

[DK] Bestyrelsen rundt

Den næste vi skal møde er Ivan Christensen fra Tjørring. Han har ligeledes siddet med en del år efterhånden. Så sent som sidste år var han med til at fortælle, hvad de smuler af penge, skolemøbler, tøj, traktorer og hvad der ellers bliver samlet ind, kan gøre af forskel er noget af det Ivan har været med til og nyder.

I 2017 fik han selv anledning til at se forskellen på førstehånd. Her blev der besøgt alt fra skoler til et handicapcenter og maskinstationer. Et andet højdepunkt ved denne tur var bestyrelsen i Malis gæstfrihed og glæde.

Hvorfor Ivan har valgt at lægge kræfter i lige præcis Dooni Dooni, beskriver han således: ”Det betyder meget for mig at vi lokalforankrer vores projekter, så de selv kan tage ejerskab! Uanset om det er en skole, der skal bygges og drives, en overløbsbro, der skal etableres og støbes eller en traktor der skal indkøbes og vedligeholdes.”

Slutteligt vil Ivan gerne slå et slag for dem, som hjælper til i Danmark med forsendelser, afhentning af møbler og pakning af tøj og containere – uden de frivillige Ivan beskriver og frivillige som ham selv, kunne Dooni Doonis arbejde ikke lade sig gøre.

[DK] Bestyrelsen rundt

Over den kommende tid får I fornøjelsen af at møde nogle af de frivilligkræfter, der bruger det de har og kan til at bidrage i organisationen:

Lone Vingborg bor i Lind og har gennem mange år været med i Dooni Dooni Danmarks bestyrelse. Her sidder hun som kasserer samt er koordinator for pakning af tøj i samarbejdet med Mission Afrika omkring tøjprojektet Euroshop (læs mere her).

Selv har hun være på visit i Mali hele tre gange. I 1998, da Dooni Dooni endnu blot fungerede som lidt lokalhjælp videre til besøgene i 2006 og 2011, hvor arbejdets øgede betydning virkelig gjorde indtryk.

Selv siger hun: ”Drivkraften til at være med, er at børn får uddannelse, at landmænd får bedre dyrkningsmuligheder og at kvinder får indtjeningsmuligheder…Det er efter min mening en af de store værdier i Dooni-Dooni: at vi ikke ’bare’ kommer med pengene, men at lokalbefolkningen selv arbejder med eksempelvis skolebyggerierne.”

Hun udtrykker videre, at taknemmeligheden og respekten fra baglandet i nord såvel som fra lokalbefolkningen i Mali kun giver yderligere lyst til at forbedre levevilkårene dernede.

___________

Hjælp os med at hjælpe andre.

(DK) Mobilepay: 65811
(NO) Vipps: 15876

Dooni-Dooni: Frivillighed, bæredygtighed og lokal forankring.