Landbrugsrefleksioner

Dory skrev og opdaterede mig i aftes: “Nogle gange ophører regnen hurtigt; tidligere end vi kunne håbe. Det er tilfældet igen i år. Men traktorerne arbejder hurtigt, og vi prøver at udnytte markerne bedst muligt. Det selvom vi ved, at ikke alle marker i alle kommuner når at blive høstet, inden det er for sent. Traktorerne kan ikke følge med.” Dory er vores maliske samarbejdspartner og synes ved godt mod, til trods for at han kunne ønske sig, at også regnen var noget man selv kunne styre.  

Høsttiden har været over os både i Danmark og i Mali. Og jeg tror, Dorys optimisme kommer med tanke på, hvor meget der er sket på landbrugsområdet det seneste årti. Før 2009, da vi sendte de første traktorer fra Danmark til Mali, var landbruget i kommunerne Kalifabougou og Diedougou noget, der primært blev drevet ved håndkraft. 

De samme to traktorer, der var de første på malisk jord i fra 12 år siden, kører stadig i dag, og siden da er antallet opjusteret til 17 styk, som administreres af ni lokale grupper. Det er mere, end vi havde turdet håbe, dengang hvor det blot var en forsøgsordning. Markerne udnyttes mere end dobbelt så godt og tusindevis af mennesker har gennem tiden fået levebrød og er blevet brødfødt. Med disse oplysninger i mente føler vi os i Dooni Dooni langt fra færdige med at bedre og udnytte landbruget i Mali.

I fremtiden er fokus på at uddanne landmændene i brugen af pesticider og gødning. For nok kan pesticider bedre en
høst, men hvis ikke man er oplyst om, at uanede mængder Roundup ikke nødvendigvis er til gavn, er den ikke konstruktiv. Dory har allerede spredt information herom i kommunerne, og de lytter ivrigt, så de kan bedre deres erhverv.

Samtidig er kompostering kommet på dagsordenen. Kvinderne er begyndt at producere organisk gødning, der nyttigt kan berige jorden. Den organiske gødning er nemlig med til at bevare fugtigheden i jorden, modsat når man bruger kemisk gødning. På billedet ses kvinder, der anvender komposteringsgødning for at befrugte jorden: 

Jeg er optimistisk ligesom Dory, men med blik på de eksisterende udfordringer og ikke mindst forbedringsmuligheder, synes vi langt fra færdige. Bedre adgang til vand, behov for flere traktorer og mere undervisning i landbrug håber vi at kunne forsyne dem med, men det bier, som alt Dooni Doonis arbejde i øvrigt, på et bagland som fortsat vil bakke os op om disse visioner.

 

Dooni Doonis fremgangsmåder er ikke altid lige ortodokse. Eftersom vi er en lille organisation, der arbejder ikke bare tæt på men med de lokale, får vi nogle unikke muligheder for at hjælpe mennesker, der krydser vores vej.
Med vi menes Dooni Dooni Mali, som er den primære årsag til, at vi ved, hvor og hvad der er mest brug for hjælp til i de kommuner, vi arbejder i. Et af de virkelig glædelige sammentræf mellem DDM og en lokale kvinde fandt sted i 2018.

Nayira er i dag mor til tre, men dengang Dory fra DDM traf hende, var dette ikke hendes udsigter. Nayiras hånd var nemlig vældig betændt og opsvulmet. Hun og hendes familie er bosat i Banakoro, som ligger i kommunen Kita, men for at skaffe hjælp tog Nayira fra by til by for at finde nogle, der kunne kurere hendes hånd og tilstand. Alt imens hun var kommet til Kababougou for at opsøge en traditionel healer, tiltog hendes smerter til en sådan grad, at hun ikke kunne sove om natten. 

Alt imens Nayira opholdt sig i Kababougou hørte hun nys om, at Dory fra DDM var i byen. Dette fik Nayira til at sende nogle ud og opspore ham, for at han kunne komme og se til hende. Først afviste Dory det, men skiftede lidt efter mening. Dette blev til Nayiras hæld; for da Dory tilså hende, tog han hurtigt et billede, rejste mod Bamako og viste det til en læge der. Lægen påbød hende at komme hurtigt til hospitalet og konstaterede hurtigt, at det var kræft, og at hånden skulle amputeres omgående. 

Sammen med St. Therese Mission blev alle udgifter i forbindelse med operation og opholdet på sygehuset dækket. Nayira er i dag mor til tre. For efter hun kom sig og begyndte sit nyt liv, uden smerter, fik Nayira og hendes mand også en lille pige. Som en taknemmelig gestus bad Nayira Dooni Doomi Mali om at vælge navnet til sin lille pige; hun hedder nu Therese.

Endnu en container ankommet til Mali!

Endelig er containeren med bla. landbrugsudstyr og skolemøbler ankommet til Mali. Og der blevet arbejdet hårdt; Containeren er blevet tømt og indholdet, som står på vores lager i Mali, bliver nu fordelt rundt til modtagerene i kommunerne.
Læs mere om vore afsendte containere ved at følge linket her!

Hjælp os med at hjælpe andre:

(NO) Vipps: 15876
(DK) Mobilepay: 65811
Dooni-Dooni: Frivillighed, bæredygtighed og lokal forankring

Åbenthus

Sidste uge afholdte vi vores årlige åbenthus arrangement. Tak for en dejlig aften!

Hjælp os med at hjælpe andre:

Vipps:
Mobilepay:

Dooni-Dooni: Frivillighed, bæredygtighed og lokal forankring.

Mariam, foden og den sociale fond

Dory Konaré, leder af arbejdet i Mali, skrev for ikke længe siden til Dooni-Dooni Danmark og DD Norge, at “Igår var en trist dag, efter [jeg var i] Kalifabougou, blev jeg kaldt til Kababougou for at se til en situration.” Hvorefter Dory forklarer videre, at pigen på billedet er 13-årige Mariam Keita. 

For et par år siden flyttede hun med sin far hjem til hendes bedsteforældre. Det gjorde de, for at Mariams syge for kunne behandles af landsbyens healere.

Healerne kunne desværre ikke hjælpe, og har henvist til den dyre medicinske behandling, som kun kan fås i storbyerne i Mali.  For ikke længe siden døde faderen dog pludseligt. På et splitsekund blev Miriam faderløs, og har mistet muligheden for, at der bliver råd til behandlingen af hendes syge fod. Derfor blev Dory kontaktet. 

Dooni-Dooni har en lille social fond, som vi bruger til at hjælpe socialt udsatte i specielle siturationer som dette, så Mariam kan blive rask og har mulighed for at få et normalt liv.

Hjælp os med at hjælpe andre:

(DK) Mobilepay: 65811
(NO) Vipps: 15876

Dooni-Dooni: Frivillighed, bæredygtighed og lokal forankring.

To sider af samme sag…

Coronasiturationen i Afrika er meget paradoksal:

På den ene side er smittetallene lavere end man havde forventet, og en mindre procentdel af befolkningen får symptomer på sygdommen Syd for Sahara end nord for Sahara. 

På den anden side lider mange på kontinentet under sociale og økonomiske kriser. Derfor er landene sårbare overfor yderligere kriser. For eksempel er mange økonomier i Afrika er ret uformelle og afhænger, for den store del af befolkningen, som er landmænd, af, at man kan få solgt sine varer på nærmeste marked. Desuden har nedlukningen i nogle afrikanske lande udviklet sig, og er blevet menneskerettighedskrænkende. Man kan, set i det lys, bekymre sig for, hvordan epidemien påvirker diktaturerne og de spirende demokratier i Afrika. 

Hjælp os med at hjælpe Mali:

(DK) Mobilepay: 65811
(NO) Vipps: 15876

Dooni-Dooni: Frivillighed, bæredygtighed og lokal forankring.

Virtuel generalforsamling…

Alle er velkomne til at deltage i generalforsamlingen på mandag!

På mandag den 14. December afholder Dooni-Dooni Danmark en virtuel generalforsamling, da vi som bekendt måtte aflyse generalforsamlingen, der skulle have været holdt for nogle uger siden, grundet Covid-19 siturationen.

Hvis du vil med, skal du tilmelde dig. Så får du videre informationer om hvordan du tilgår eventet.

Du kan tilmelde dig ved at skrive til os på Facebook eller på danmark@dooni-dooni.com

Vi håber vi ses!

Sagte men sikkert!

Måske du ved, at Dooni Dooni er en frivillig organisation, der arbejder for bæredygtig, lokalt forankret forandring i Vestafrika. Men vidste du også, at vores lidt specielle navn matcher med lige præcis den mission og fremgangsmåde, vi har?

‘Dooni Dooni’ betyder ‘sagte, men sikkert’. Et ordsprog som også kan oversættes til ‘lidt ad gangen’. Det er en frase, man kan finde i et af de lokale stammesprog i Mali. 

Vores organisation har eksisteret siden 1999. Nogen eksplosiv eller eksponentiel udvikling har hverken vi eller de kommuner, vi arbejder i i Mali, oplevet. Men tingene er sagte, men sikkert, gået fremad. Hvad der startede som et møde mellem en norsk missionær og en passioneret malisk borger, udviklede sig til et venskab og senere hen et partnerskab. For den maliske mand så behovet for en traktor, og det vidste nordmanden da vist nok, hvordan man kunne skaffe. Siden dengang er det blevet til 13 traktorer, to selvkørende butikker og otte møblerede skoler – og alt det, der slet ikke kan regnes i tal: 

For med tiden er Dooni Doonis visioner vokset. Det, der startede som lokal konfliktmægling, er nu et tværkommunalt projekt, hvor flere komiteer skal samarbejde for fredelig sameksistens for hele befolkningsgrupper. Dem, der før arbejdede med håndkraft i marken, bruger nu moderne og effektiv teknologi. De, der ikke kunne komme i skole, skriver og læser nu i tusindtal.

Når man affinder sig med, at tingene foregår lidt anderledes i Kalifabougou og Diedougou end i Herning og Silkeborg, og når man væbner sig med tålmodighed og slutteligt bestemmer sig for, at en varig forandring over tyve år er mere værdifuld end hurtige resultater at bryste sig af, så kan man med sikkerhed skabe forandring. 

Så til trods for at navnet Dooni Dooni måske lyder lidt mærkeligt, er det egentlig bare synonym med det, vi gør: Skaber lokalt forankret og bæredygtig forandring via frivillighed. Og denne måde at arbejde på, har vi de seneste 20 år erfaret, er sagte, men sikker. 

Nyd eller gen-nyd….

Har du hørt hvor stor en hjælp Dory fik sat i stand uden en krone på lommen?

Læs eller genlæs nyheden ved at følge linket HER!

Hjælp os med at hjælpe andre.

(DK) Mobilepay: 65811
(NO) Vipps: 15876

Dooni-Dooni: Frivillighed, bæredygtighed og lokal forankring.