Dory skrev og opdaterede mig i aftes: “Nogle gange ophører regnen hurtigt; tidligere end vi kunne håbe. Det er tilfældet igen i år. Men traktorerne arbejder hurtigt, og vi prøver at udnytte markerne bedst muligt. Det selvom vi ved, at ikke alle marker i alle kommuner når at blive høstet, inden det er for sent. Traktorerne kan ikke følge med.” Dory er vores maliske samarbejdspartner og synes ved godt mod, til trods for at han kunne ønske sig, at også regnen var noget man selv kunne styre.
Høsttiden har været over os både i Danmark og i Mali. Og jeg tror, Dorys optimisme kommer med tanke på, hvor meget der er sket på landbrugsområdet det seneste årti. Før 2009, da vi sendte de første traktorer fra Danmark til Mali, var landbruget i kommunerne Kalifabougou og Diedougou noget, der primært blev drevet ved håndkraft.
De samme to traktorer, der var de første på malisk jord i fra 12 år siden, kører stadig i dag, og siden da er antallet opjusteret til 17 styk, som administreres af ni lokale grupper. Det er mere, end vi havde turdet håbe, dengang hvor det blot var en forsøgsordning. Markerne udnyttes mere end dobbelt så godt og tusindevis af mennesker har gennem tiden fået levebrød og er blevet brødfødt. Med disse oplysninger i mente føler vi os i Dooni Dooni langt fra færdige med at bedre og udnytte landbruget i Mali.
I fremtiden er fokus på at uddanne landmændene i brugen af pesticider og gødning. For nok kan pesticider bedre en
høst, men hvis ikke man er oplyst om, at uanede mængder Roundup ikke nødvendigvis er til gavn, er den ikke konstruktiv. Dory har allerede spredt information herom i kommunerne, og de lytter ivrigt, så de kan bedre deres erhverv.
Samtidig er kompostering kommet på dagsordenen. Kvinderne er begyndt at producere organisk gødning, der nyttigt kan berige jorden. Den organiske gødning er nemlig med til at bevare fugtigheden i jorden, modsat når man bruger kemisk gødning. På billedet ses kvinder, der anvender komposteringsgødning for at befrugte jorden:
Jeg er optimistisk ligesom Dory, men med blik på de eksisterende udfordringer og ikke mindst forbedringsmuligheder, synes vi langt fra færdige. Bedre adgang til vand, behov for flere traktorer og mere undervisning i landbrug håber vi at kunne forsyne dem med, men det bier, som alt Dooni Doonis arbejde i øvrigt, på et bagland som fortsat vil bakke os op om disse visioner.