Kan solidariteten nå syd for Sahara?

Af Ida Lejbølle

Over hele verden befinder vi os i en såkaldt ’krise’. Men hvor kriseramt føler jeg mig, når hjemmeisolation indbefatter thai take-away, sæbe i stride strømme og lønkompensation?

Covid-19 er en dræber og tager hverken hensyn til nationalitet eller social status. Alligevel rammer den uafværgeligt hårdere nogle steder end andre: Danmark ligger eksempelvis inde med 1200 respiratorer, mens Mali har 57 til rådighed; til sammenligning er Malis befolkning fire gange så stor som Danmarks. Udover Malis ringe beredskab kan de også ringe beskytte sig mod smitte grundet befolkningstætheden og manglende hygiejne. Forhold for familier som i forvejen var dårligt økonomisk stillet forværres ligeledes, mens en virksomhedskonkurs ikke blot betyder et tabt livsværk, men også tabt levebrød. For i Mali er der ingen kære arbejdsmarkedsparter eller hjælpepakker, og den nødvendige information om Covid-19 er langt fra nået ud til alle landsdele.

Det ser på mange måder sort ud. I Mali får begrebet krise nemlig en ganske anden betydning end her, hvor både alsang og Coronafitness er en del af den vestlige morgenrutine i krisetiden. Gennem alt fra indkøb til hundeluftning har solidariteten, danskerne imellem, allerede vist sig. Spørgsmålet er, om de store hjerter også kan række til Afrika?

“…for i Mali handler Coronakrisen først og fremmest om, at der bliver et ’efter’.”

Fordi foruden de utvivlsomt sørgelige dødsfald, vi i Danmark ej heller er garderet for, har vi faktisk endnu meget at være taknemmelige for: Et frit tilgængeligt sundhedssystem, et vidt udpspændt sikkerhedsnet og tilmed overskud til at overveje, hvad vi kan ’lære’ af krisen. Der reflekteres nemlig kollektivt over den førte levevis før, efter og under Coronakrisen her til lands. Men måske er det, vi skal ’lære’ egentlig bare, at vores eksistentielle krise unægteligt må kategoriseres som et I-landsprodukt – for i Mali handler Coronakrisen først og fremmest om, at der bliver et ’efter’.

Der er heldigvis talrige ting, der kan gøres for at bedre malierenes chance for at klare sig igennem Coronakrisen. Mange henvender sig til vores kontor i Mali, hvor vi er i kontakt med de lokale. Vores partner Dory siger, at Dooni Doonis rolle er at informere befolkningen og gøre dem bekendt med de fornødne forholdsregler. Desuden skal der skaffes værnemidler, så som masker og håndsæbe, og ikke mindst hjælp til udsatte familier, der mangler mad. Skulle vi ikke for en stund droppe at forholde os til ’10 ting vi har lært om os selv i Coronakrisen’, og i stedet koge det ned til én lektie for nu?

I Mali sys masker, for at højne beskyttelsesniveauet.

 

Hjælp os med at hjælpe andre.

(NO) Vipps: 15876
(DK) Mobilepay: 65811

Dooni-Dooni: Frivillighed, bæredygtighed og lokal forankring.